лечение на язвена болест, гастрит и колит

лечение на язвена болест, гастрит и колит
Когато става въпрос за лечение на язвена болест, гастрит и колит е добре жълтият кантарион да бъде смесен с невен, лайка и джоджен.

Язвите на стомаха и дванадесетопръстника са чести заболявания и обикновено лечението е дълготрайно. Терапията с медикаменти през устата се понася трудно, понякога предизвиква болки, киселини, повръщане. Лечебните растения обаче лесно и приятно се приемат от стомаха и пряко влияят върху стомашната лигавица и язвите, като ги заздравяват.

Кои са предпочитаните билки?

• Жълт кантарион. Отвара: 2 с.л. билка се варят в 1/2 л вода 5 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.

• Лайка. Запарка: в 200 мл вряща вода се запарва 1 с.л. изсушени цветове 15 мин., прецежда се и се изпива на части за един ден на гладно.

• Гол сладник. Отвара: 1 с.л. изсушени и счукани корени се варят в 1/2 л вода 10 минути. Киснат до
охлаждане и прецеденият чай се пие на части преди ядене.

• Невен. Маслен извлек от цветето невен действа противовъзпалително, омекотяващо и зараства язвите. Приготвя се от 30 г свежи цветове с чашките в 200 мл зехтин. Необходимо е цветовете да се намачкат, за да пуснат сока си, и се разклащат често в шишенцето, което трябва да е затворено и поставено на слънце за 48-72 часа. Пие се на гладно 2 часа и половина преди ядене (за да смаже лигави
цата), по 1-2 ч.л.

• Зеле. Зелевият сок, изцеден и затоплен, се пие по 1 кафейна чашка 50 минути преди ядене в продължение на 1 месец. Той е най-ефикасен за зарастване на язвите. Съдържа витамин U.

• Билкова смес от лечебни корени: по 20 г изсушени корени от градинска ружа, черен оман и сладник и 10 г стръкове змийско мляко. Прави се отвара от 1
с.л. от сместа в 250 мл вода. Вари се 5 минути. Прецежда се и се пие по 2 ч.ч. дневно.

• Смес от билки при язвени болки: 10 г карамфилчета, 20 г ментови листа, 20 г мащерка и 20 г лавандула. 4 ч.л. от сместа се попарват в 2 ч.ч. вряща вода, кисне до умерена топлина и се прецежда. Отварата се пие на глътки обед и вечер, след хранене.

• Билков чай от комбинирани билки. Има многостранно действие (успокоително, противовъзпалително, противокървящо, епителизиращо). Състав: 10 г листа от маточина, 10г цвят от лайка, 10г цвят лавандула, 10 г корени от глухарче, 20 г зърнастец, 20 г жълт кантарион, 20 г овчарска торбичка.

Приготвя се от 1 с.л. смес от билките в 1 ч.ч. вода. Вари се 5 минути. Изпиват се по 2-3 ч.ч. дневно на гладно.

Приложение: Жълтия кантарион е една от най-често употребяваните билки. Добре се повлияват възпалителните процеси на храносмилателната система, язвена болест на стомаха и дванадесетопръсника, остри и хронични гастрити, ентероколити, лошо храносмилане, диария и др. Билката намира приложение при отоци, кървене, хемороиди, ревматизъм, колити, възпаление на венците. Намира приложение при производство на лекарствени средства за сърдечносъдовата система, атеросклероза, разтройство в кръвообращението, изгаряния, възпаление на пикочния мехур. Билката намира широко приложение при болни с депресия и неврологични страдания. Тя подобрява общото състояние на болните, теглото се повишава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.
Начин на употреба: Вътрешно като запарка. Взема се 1 супена лъжица на 250 мл. вода. След като ври 10—15 минути запарката се прецежда и след изстиване се изпива за едно денонощие. За лечение на язвена болест се взема 1 супена лъжица на 1 литър вода и се изпива за едно денонощие вместо вода.