Чесънът – универсалното лекарство

Чесънът – универсалното лекарство

Знаете ли, че вкусът на чесъна се дължи на съдържащите се в него етерични масла, а дъвченето на скилидка чесън в продължение на няколко минути убива всички микроби в устната кухина? Интересен е и факта, че чесънът се препоръчва за ежедневна употреба при високо кръвно налягане и атеросклероза. Чесънът е широко използван при профилактика и лечение на простудни заболявания. Изобщо неговото приложение е всестранно и необятно. Единствените предразсъдъци към използването му се дължат на специфичния му мирис и дъха, който остава след консумация, но това е цената за да се възползвате от неговите лечебни сили.

Чесънът притежава вековна репутация на природен лек. Научно доказано е, че чесънът унищожава вредни бактерии. Той е естествен антибиотик, който не само убива болестотворните нашественици, но и предпазва организма от отровите, причиняващи инфекцията. Дори кръвта на хората, редовно консумиращи чесън, може да убива бактерии, а пáрите, отделени при разрязването на една скилидка, унищожават вредни микроорганизми в радиус от 20 см!

Чесънът намира широко приложение в народната медицина при главоболие, лечение на рани, грип, срещу разстройство, за понижаване на кръвното налягане и като природен антибиотик. Чесънът е спечелил славата на универсално лекарство срещу възпаления благодарение на антибиотичното действие на съдържащия се в него естествен антибиотик - алицин. Не по-малко важни са и противогъбичното, както и противовирусното му действие.Най-важната роля на чесъна е свързана с кръвта и кръвоносната система и тяхната естествена защита, както и с предотвратяването на патологичните процеси, развиващи се в тях.

В състава на това растение има още два важни елемента - йод и германий. Чесънът ни е необходим като жлъчегонно средство, при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Неговата миризлива скилидка притежава антисептично действие, което ефективно унищожава много разновидности на плесените и микробите.

Днес медицинските изследвания сочат, че чесънът може да предпази от появата на много болести – от обикновената настинка до рака. Също така може да се приема вместо много лекарства при болестни състояния като високо кръвно налягане, акне, инфекции на половите органи и бронхити.

У нас той винаги е бил ценен и обичан. В старинните лечебни книги той е описван като “лечител на всички болести”. В листата на чесъна има много аскорбинова киселина, а също и манган, мед, кобалт...съставките са много, но главната тайна е във фитонцидите, съдържащи се в етеричното масло на чесъна. Неговият остър мирис и лютив вкус са в резултат на действието на това масло.