Искате ли да сте свежи и млади.

Искате ли да сте свежи и млади.

1.Спете достатъчно. Сънят е единственият период когато организма се
възтановява изцяло. През нощта клетките имат максимална активност. Тогава те се делят, отстраняват поражения от агресивни външни фактори, зареждат се с енергия. За да не остаряваме преждевременно, трябва да спим нормално.
2. Не се излагайте продължително на слънце. Слънцето е необходимо за доброто настроение и за синтезирането на витамин D, но едновременно с
това то е фактор №1 за остаряването преди 50-ата година. Установено е, че практически не настъпват физиологични промени в кожната тъкан преди тази възраст. Бръчките и увяхването на кожата се дължи главно на действието на ултравиолетовите лъчи. Затова, когато използвате слънцето, не стойте неподвижно и слагайте защитен крем.
3. Отрано вземайте мерки за гърба. От 20-годишна възраст
междупрешлените дискове почват да губят своята еластичност. За да запазите гърба си, както и да не получавате блокаж на прешлените, пазете се от тежки спортни упражнения, лоши позиции но тялото и тежки товари.
4. Съблюдавайте и поддържайте добрата си походка. Изправяйте гърба, обтягайте назад раменете и прибирайте навътре корема. Когато имате възможност, свивайте бедрата и задните мускули, обтягайте шията колкото е възможно повече.
5. Хранете се умерено и пълноценно. Предпочитайте храни, които
запазват тялото от застаряване: витамините, съдържащи се в изобилие в плодовете и зеленчуците, но също и калций в млечните продукти.Калцият
има преориотет да запазва костният състав , който намалява с 3 на сто всеки 10 години след 30–ата ни година.В това е и ключът за решаването на проблемите с артропорозата и слягането на прешлените.
6. Бъдете физически активни. Мускулите се отпускат, ако не работят. Физическата дейност има и друго предимство: активизира
кръвообращениет, подобрява клетъчната обмяна и в резултат – здравината на кожата.Даже не е нужно да се практикува много активно спорт: достатъчно е ходене пеш всеки ден , изкачване на стъпала и няколко гимнастически упражнения сутрин, за да бъдем в бодра форма.
7. Избягвайте строгите диети. Строгите диети нанасят
сериозни поражения на организма , като го лишават от съществени елементи , необходими за правилното му функциониране. Най-вредно е да се губят за кратко време няколко килограма и да се набавят през следващия месец. Тези резки промени разтягат кожата и обикновено след много диети се забелязват паднали гърди , отпуснат корем, омекнали ръце и бедра.
8. Предпочитайте хладък душ пред гореща баня. Горещината
предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и омекване на тъканите, а продължителното къпане обезводнява чувствително тялото. Душът стимурила циркулацията на кръвта, масажира и тонизира епидермиса.
9. Мокрете кожата си. Какъвто и вид кожа да имате, миенета е благоприятно за засилване на защитните й качества , за да устои много години срещу първите бръчки, които се дължат предимно на обезводняването на кожата.Необходимо е да се сменят и кремовете според сезона.
10. Пийте поне по литър и половина вода дневно. Пиенето на вода е
най-добрият начин за изчистването на организма от отрови и за избягване на дехидратацията, която настъпва с годините, и то не само в кожата. 70 но сто от човешкото тяло към 20-годишна възраст е вода, като намалява до 50-60 но сто към 60-те години. За да набавим необходимото количество течности, можем да консумираме и плодови сокове, билкови чайове, мляко.
Естествени регулатори на човешкото тяло
При настъпването на всеки сезон човешкият организъм умело се приспособява към изискванията и възможностите за енергийно снабдяване и равновесие. Всички източни медицински школи са установили, че за организма на жената и мъжа, за различните видове занимания и профисии са необходими строго определени количества витамини.
Според съвременни изследвания, съобразени с тези изисквания, са известни следните зависимости:
при възрастните хора и при нискокалоричната храна да се приемат всички витамини.
при жени, употребяващи хапчета против забременяване, има необходимост от витамини С, Е и В.
за редовния пушач- преди всичко витамин С.
за бременни жени- витамини В4,В12 и К.
болни или с ниска имунна защита- от всички видове витамини, но особено много В, С.
за силата на спортистите са нужни витамини С и Е.
след операция, нараняване или изгаряне- витамини С и Е.
за страдащи от ревматични болки- витамини Е и от групата на В.
при случаи на рак в семейството или за профиликтично въздействие добри са витамини Е и С, също и А.
За всички, които живеят в големите градове и са изложени на вредното въздействие на смога или радиоактивното излъчване, се препоръчват витамини С, А и F.
За да сме здрави, всекидневно е необходимо да набавяме пропорционално необходимото количество но минимум витамини, които са естественият щит на организма. А те са навсякъде и най-вече в зеленчуците плодовете и някои животински продукти. Да си припомним бедната, но така здравословна трапеза на старите българи, на която постоянно са присъствали лукът, чесънът, копърът, магданозът и т.н.
Трапеза за дълголетие
Епидемиологът Гари Фрейзър и негови колеги изучавали храносмилатерните навици на 26 500 адвентисти, които не пиели и не пушели, а и били предимно вегетарианци, и открили, че онези от тях, които ядели ядки по 5 или повече пъти седмично, били двукратно по-малко изложини на риска от сърдечно-съдови заболявания, отколкото, тези които не предпочитали такива храни.
„Орехите, фъстъците, бадемите- независимо печени или сурови, но неосолени, са висококачествен източник на моно- и полинаситени мазнини и на витамин Е - казва д-р Фрейзър. – Те съдържат и магнизий, спомагащ за предотвратяването на сърдечните аритмии.”
Хората от средиземноморските страни изглеждат необикновено издръжливи. Някои особености на тяхната кухня, като предпочитанието към пресните плодове и зеленчуци, както и към зърнените храни, отговарят на съвременните концепции за природосъобразна диета, обаче други южняшки ястия не са рационални. Например специалистите били удивени от здравната мистерия, известна като френски парадокс. Този народ консумира поне толкова наситени мазнини, колкото и англичаните, но все още ръстът на смъртността от сърдечни смущения пре французите е само около 30 на сто от аналогичния ръст при англичаните. Част от професионалистите преписватзащитата от подобни болести най-вече на консумацията на вино. В Югозападна Франция средният гражданин изпива всекидневно по 2-3 чаши вино, главно червено, споделя професор
Дезмънд Джулиан, директор на Британската фондация „ Сърце”. „ повечето от епидемиолозите са склонни да приемат умерената доза алкохол- около 2 чаши на ден. Тази мярка има предпазващ сърцето ефект, въпреки че ползата може да се превърне във вреда, ако превишите дозата.”
Лерой Крийзи е анализирал субстанцията, образувана в гроздето, противодействаща на някои видове плесен. Естественият пестицид, наречен Resveratrol , е бил споменат в японски изследвания. Той се съдържа в сока на червеното грозде и стафидите, ако са изсушени по подходящ начин. „Слънчевата светлина е в състояние да разруши този химикал- напомня Крийзи- затова търсете стафиди, които не са изсъхнали на слънце.”
Червеното вино включва и Quercetin, проявил антиракови качества при лабораторни опити. Според биохимика Терънс Лейтън концентрации от това вещество са намерени в тъмното грозде, в лука и в жълтата тиква.
Когато мислим за средиземноморската храна, веднага си представяме чесън и лук. Днешната наука съзира лековити свойства в тези сродни зеленчуци, съдържащи серни съединения. Поставени в епруветка, серните елементи убиват бактерията, причиняваща мухлясването. Попаднал в стомаха, екстрактът от чесън очевидно забавя времето за съсирване на кръвта, т.е снижава опасността от тромбози.
Някой ден зеленият чай, на който се наслаждават японците, може би ще
стане популярен навсякъде по света. Екип от специалисти давали от това питие на мишки- ракът на кожата при гризачите бил намален близо с 50 на сто. „ Съотношението на пушещите японци е двойно в сравнение със „събратята” им англичани, осведомявани Фунг Лунг Чанг от Американската здравна асоциация.- И все пак само половината от случаите на рак на белия дроб при азиатците са със смъртен изход. Сигурно фактът, че японците пият зелен чай, ни улеснява в разбирането на странната зависимост.”
Ескимосите в Гренландия изяждат огромни количества мазнини и се радват на извънредно ниска смъртност от инфаркти. Една от причините е, че диетите им включва изобилие от сьомга, скумрия и херинга- все риби, богати на ценни мазнини. В случай че се консумират за по- дълъг период, те намаляват холестерола и дори притежават превантивно въздействие срещу рака на дебелото черво- по мнение на клетъчния биолог Майкъл Варгович. Засега няма основание гастроентеролозите да препоръчват на пациента си хапчета с рибено масло. Но доказателствата не са достатъчно
аргоментирани в полза на хранене, „ щедро” на студеноводна риба.
Цитрусовите плодове и занапред ще останат модни заради запасите от витамин С. Но в тях присъстват и животоспасяващи компоненти. На доброволци с повишен холестерол били предлагани капсули с пектинов еквивалент на грейпфрут, равняваща се на два цели плода, всекидневно, за срок от четири седмици. Наблюдаваните индивиди смъкнали нивото на кръвния си холестерол приблизително с 8 на сто. Нещо важно: пектинът е разтворимо влакно, извлечено от самите плодове, а не от сока им.
По принцип не съществуват добри храни, които да поглъщаме с килограми, или пък лоши, които да избягваме изцяло. „ Още много ще научаваме за продуктите, доставящи ни енергия и лекуващи нашето тяло” обобщава д-р Катрин Гайслер, шеф на Отдела по хранене в Кралския колеж, Лондон. И с положителност е вярна старата поговорка: „ Ти си това което ядеш.”
Спортът действа като ваксина
Според проф. Хайнц Лизен от университета в Патерборн, стимулирането на имунната система при спортуване в разумни граници може да се сравни с „ лека ваксина”. Подобрявала се способността на организма да различава чуждия белтък от своя и да разпознава атеросклеротичните изменения и раковите клетки както и да ги атакува. Многобройни изследвания показват благоприятното въздействие на спорта върху имунната система. Някои резултати сочат за повишаване на отбранителните сили на организма не само срещу инфекциозни, но и срещу ракови заболявания.
По- възрастни хора, упражняващи редовно лек спорт, заболяват по- рядко от инфекциозни болести, отколкото нетренирани хора на същата възраст.
Тренирани лица, заболяват по- рядко от рак, отколкото нетренирани.
Спортуване, при което тялото се натоварва, без да се претоварва като плуване или каране на велосипед един час дневно, стимулира имунната система на оперирани жени от рак на гърдата.
Спортът въздейства положително върху имунната система по два начина. Способността му за увеличаване броя на имунните клетки и същевременно повишава работоспособността им в следствие на увеличения брой хормони в организма.
При спортуване за постигане на високи резултати, особено когато се претоварва организмът или при неправилно трениране, може да се обремини и отслаби имунната система, Хора, упражняващи спорт само през свободното си време, също са склонни излишно да претоварват организма си. Ако към това се прибави психическия стрес в работата или в личния живот, това може да се отрази зле на здравето им. Експерти препоръчват да се спортува умерено по около 30 минути през ден без излишно претоварване. По време но болест човек трябва да преустанови временно спортните занимания.
От колко физически упражнения се нуждаем?
Общо известен е факта, че човешкият организъм се нуждае от физически натоварвания. Медицинската наука обаче все още не е решила окончателно проблема- колко и какви физически натоварвания е препоръчително да правят различните възрастови групи.
Известна светлина върху този проблем хвърля работата на английската изследователка- д-р Адриън Харлайн. Тя организирала следния експеримент: на група доброволци дала да обядват с меню, богато на мазнини. След това установила обема на мазнините в кръвта, както и продължителността на престоя им в тяхната кръв.
Същия експеримент повторила с друга група доброволци, който обаче предишния ден накарала да направят енергична и бърза разходка из природата. Оказало се, че концентрацията на мазнините в тяхната кръв била 3 пъти по- малка, както и че те се разнесли в много по- кратък период, отколкото при хората, който прекарали предишния ден в пълна почивка.
Този експеримент, повторен многократно, доказва, че физическите упражнения оказват благотворно влияние върху функциите на организма в продължение на 12- 15 часа след тяхното извършване. Сега усилията на изследователката са съсредоточени върху изработването на приблизителна препоръчителна схема за физически упражнения на различните възрастови групи, преминали младостта.
От досегашните си навлюдения тя е склонна да препоръча на хората над 30 години да ходят 3-4 пъти седмично в продължение на 30 минути с ускорен ход. В противоположния полюс на скалата тя поставя примерно жените над 70 години, за които е достатъчно да ходят спокойно по километър и половина всеки няколко дни . Това не само ще поддържа здравето им, но и ще го подобрява.
За всички възрасти обаче тя препоръчва следното универсално правило:
Три пъти седмично извършвайте такива физически упражнения или движения в продължение на 30-40 минути, които да ви накарат леко да се задъхате.
И освен това използвайте всяка възможност да излезете на чист въздух, да се разхождате, да вършите физическа работа според възможностите си.
Не сервирате ли отрова на масата?
Всяка година около 6,5 милиона американци пострадват от болести, причинени от храни. За повечето това означава няколко дни стомашни болки. Но за около 9000- преди всичко бебета, възрастни и хора със слаби имунни системи- това означава смърт.
Тези страдания биха могли да бъдат елиминирани чрез провилно съхранение и приготвяне на храната, тъй като така се убиват микроорганизмите, които разболяват човека. Хората днес обръщат повече внимание на опасността от попадане на пестициди и други химикали в хранителните продукти, а са твърде небрежни в кухненските манипулации. Много от тях или са забравили, или изобщо не са били запознавани с правилата на хигиената.
За да се предпазите от хранителни отравяния във вашият дом следвайте следните правила:
Изварявайте добре яйцата, животинското и птичето месо.
Особено за децата твърдо сварените яйца са много по- безопасни от рохките. Дори и бърканите и пържените яйца не трябва да имат невтвърден белтък.
Да ядете каквото и да било, в което има сурово яйце, е все едно да си играете със смъртта. Това важи за домашния сладолед, кремовете, майонезата и питиетата, в които понякога се забъркват яйца. Използвайте само рецепти, които предвиждат варене преди замразяване в хладилника.
Не само яйцата са носители на опасности. Правилото ви трябва да бъде да се отнасяте към всяко животинско и птиче месо като към заразено. При обработката на кокошето и пилешкото месо то винаги може да влезе в контакт с бактерии. Единствената защита е да го сварите или изпечете на висока температура, като се погрижите тя да проникне и до вътрешните му части. Не се заблуждавайте, че изгорелите ленти по печеното на скара е гаранция за безопасност. Нито пък препачената кожица. Продължавайте до цялостна термична обработка на месото.
Пазете хранителните продукти чисти.
Една пета от хранителните отравяния се дължат на недобре измитите ръце на хората, които боравят с продуктите. Например родителите могат пренесат бактерии върху шишето с мляко или приборите на своите деца, след като са пипали сорово заразено месо. Могат да разнесат бактерии из цялата къща, като те живеят върху повърхността на предметите и дръжките на вратите в продължение на седмици.
Не връщайте печеното месо на скара в същия съд, в които сте държали месото. Не използвайте същия нож, с който сте го рязали, за да си приготвите салата. Не е достатъчно до го изтриете с мокра кърпа. Всичко трябва да бъде измито със сапун: ръцете, съдовете, чиниите, дъската за рязане. „
3.Вземете сигурни мерки топлите храни да стоят топли, а
студените- студени.
Завъртете термостата на хладилника си на около 0 градуса, а сготвените храни поддържайте на около мимимум 60 градуса. За бактириите всички междинни температури са много благоприятни.
Храната не тряба да престоява на открито повече от два часа преди или след готвене. Неконсумираната храна връщайте в хладилника колкото се може по- бързо. Бактирии, попаднали в супа се размножават с голяма бързина- удвояват броя си всеки половин час.
4.При съмнения изхвърляйте несигурната храна.
Забравени хранителни продукти цяла нощ извън хладилника трябва да се бракуват, дори дане миришат лошо. Суровото месо се разваля в
хладилник след няколко дни, готвеното- след 3 или 5 дни, суровите яйца- след 3 или 5 седмици, варените- след седмица. Особено опасни са каймите и консервираните храни.
Не се поддавайте на динамиката на живота и бъдете грижлива в кухнята. Бактериите са навсякъде. От вас зависи да не им позволявате да ви разболеят.
Благотворните слънчеви лъчи
Когато не се прекалява, слънцето е благотворно. Слънчевите лъчи се оказват опасни, когато се прекалява, но въпреки това са необходими за нашето здраве.
Те допринасят за правилното развитие на костите: витамин D, който позволява но калция да се наплъстява върху костите, е необходим за развитието и втвърдяването на скелета по време на разтежа, а после за доброто поддържане на костната система в зряла възраст. По- голяма част от този витамин се синтезира в епидермиса под влияние на ултравиолетовите лъчи В. Доказано е, че 15 минутна разходка на слънце е достатъчна, за да се осъществи действието на витамина.
Те могат да лекуват някои болести на кожата: слънцето прекъсва обновяването на клетките на кожата. Хелиотерапията ( лекуване чрез слънце) е посочена като начин за лекуване на псориазис . Тази наследствена болест се дължи на прекалено бързото възтановяване на клетките на епидермиса на кожата.Лечението изисква излагане на слънце прогресивно, вариращо от 15 минути до един час. Слънцето подобрява също контактната екзема и намалява риска от кожна алергия.
Те предотвратяват слънчевото изгаряне ...... като потъмняват кожата .Колкото и противоречиво да изглежда, потъмняването на кожата е най-добрата защита срещу агресията на слънцето. Под влиянието на ултравиолетовите лъчи мелатониците, клетки на нашата кожа, фабрикуват естествен пигмент меланин. Именно той излизайки на повърхността на кожата, ни предава бронзовия цвят. В рокривния пласт меланинът действа като бариера и спира ултравиолетовите лъчи. Все някои обаче успяват да проникнат в епидермиса. Ето защо трябва да пазим кожата си с подходящи кремове и да се излагаме на лъчите постепенно.
Те са източник на добро настроение. Твърде дълго се смяташе, че ако се чувстваме по-добре през един слънчев ден, това е резултат на психологическо състояние. Всъшност учените които се занимават с тези въпроси, установиха, че слънцето може да лекува някои форми на депресия, наречени „синдром на сезонните депресии”. Също така е доказано, че през зимата около 80 % от населението повече или по-малко е засегнато от този синдром. Изглежда, че мелатонинът, субстанция, отделяна главно през ноща от епифизата ( жлеза, намираща се в средата на мозъка), играе роля за появата на тази болест. Установено е, че когато намалява нощната й секреция чрез излагане на болни на дневна светлина много часове, те оздравяват бързо. За да се предотвратят или лекуват тези смущения, достатъчно е да се прекара час-два през деня на открито, особено през зимата.
Темпото на живота
Американският психолог Робърт Лавин – преподавател в бразилски университет, бил изненадан от редовното половинчасово закъснение на студентите за лекции.Заедно с група свои колеги той извършил проучвания върху темпото на живота в 6 страни: Япония, Тайван, Индонезия, Италия, Ангола и САШ.
Било наблюдавано отношението на хората от всяка отделна страна към времето, изразяващо се в точността на уличните часовници, скоростта на движение на пешеходците при лошо и при хубаво време. Било измервано времето, необходимо за купуване на пощенска марка и за връщане на рестото от банкнота с голяма номинална стойност.
Сред изследваните страни Япония се отличавала с най-високо темпо на живота. Там уличните часовници показвали най-точно време, пешеходците били най-бързи чиновниците в пощата работели по-енергично, отколкото в останалите страни. С най-ниско темпо на живота се отличавали индонезийските страни, чиито жители изглеждали като „заспали”. Най-бързо се оказало темпото на живота в Бостън- САЩ, на трето място бил Ню Йорк, а на последно- Лос Анжелос чиито жители живеят без да си дават зор.
Резултатите от проучванията на Левин и др. лекари са потвърдили, че високото темпо но живота и нездравословния начин на живот водят до увеличаване честотата на сърдечно-съдовите заболявания, по конкретно сърдечно-съдовите инфакти и мозъчните инсулти.