Пчелният мед

Пчелният мед
Пчелният мед Не без основание древните лекари и философи са ценели така високо пчелния мед, считайки го като чудодейно средство за здраве и дълголетие. Пчелният мед е ценно профилактично и лечебно средство. В него се съдържат много и най-различни важни за човешкия организъм съставки — глюкоза, фруктоза, витамините В1, В2, В6 , Н, К, С, Е, провитамин V (каротин) и др., ензими, органични киселини (ябълчна, винена, лимонена, млечна и др.), микроелементи (манган, силиций, алуминий, бор, хром, мед, никел, калай, титан, цинк, осмий, сребро, ванадий, злато, галий и др.), минерални соли (на магнезия, сярата, фосфора, желязото, калция, хлора, калия, йода, натрия), антибактериални и други вещества. В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия. Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване. Пчелният мед трябва да се съхранява на сухо и тъмно място, в добре проветрявани помещения при температура от 5 до 10°С. Най-големият враг на меда е слънчевата светлина. По-големи количества мед не трябва да се държат в помещения, където лагеруват кисело зеле, кисели краставички, различни туршии, риба и други издаващи миризма хранителни продукти, а също и в помещения, където се намират бензин, нафта, терпентин и други миришещи вещества. В домашни условия медът се съхранява най-добре в стъклени буркани. Медът сам по себе си е добро сънотворно средсетво, но съчетан с ябълков оцет той е по-ефективен. Чистият натурален пчелен мед при съхраняване бързо кристализира (захаросва), което е сигурен признак за неговата натуралност. При загряване кристализиралият мед от действието на топлина та губи много от ценните си съставки — ензими, ароматни и други лесно летливи вещества, и качеството му се понижава. Ако все пак се налага да „стопите” кристализиралия мед, за да го втечните, това трябва да стане на водна баня, и то при температура, не по-висока от 60°С. Съдът, в който ще се стапя медът, трябва да бъде плътно затворен (най-добре в автоклавна тенджера). Още нещо за меда Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12—13%-ен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) -3 пъти дневно, винаги 1,5—2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизителна около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза. Медът и кърмачетата Кърмачета, на които вместо захар се дава мед, бързо нарастват на тегло. В кръвта им се наблюдава повишено съдържание на хемоглобин и червени клетки, кръвни тъй като съдържащите се в меда желязо,мед и манган стимулират кръвотворната функция.