парната баня

Напоследък все по-често се говори за необходимостта от прочистване на организма. Това дори се превърна в мода, като се прилагат методи, за които няма достатъчно доказателства, че действат без да вредят на организма.

За доста солидна сума можете например да намерите оферта за освобождаване от шлаката в червата или черния дроб с помощта на специална апаратура. Народната медицина пък препоръчва прочистването да се прави с помощта на специална зеленчукова диета.

А какво е мнението на научната медицина...

Привържениците на "теорията за шлаката" смятат, че в резултат на жизнената дейност в организма се натрупват вредни вещества, които нарушават механизма на работа на живите клетки и ги разлагат. В резултат на това клетките се израждат, става натравяне на вътрешните органи, кръвта и лимфата, а понякога се развиват и злокачествени образувания.

За да се избегне, разбира се, организмът трябва редовно да се "прочиства". Но някои специалисти изразяват съмнения в ефективността на част от предлаганите процедури. Други смятат теорията за натрупването на шлаката за абсурдна, защото "всички "излишни" вещества се изхвърлят през правото черво".

Друг въпрос е как да се справим при появата на прекомерно количество натурални вещества, които предизвикват проблеми като затлъстяването, повишената кръвна захар и отлагането на минерални соли.

Как може да се прочиства организмът от прекомерното количество мазнини, соли и токсини, попаднали в него едновременно с храната.

Още преди векове жителите на Скандинавия и Русия са предложили прекрасно средство за борба с различните болести - парната баня. Те са водели достатъчно подвижен начин на живот, по цял ден са се занимавали със стопанството и това е стимулирало тяхното повишено отделяне на пот.

Едновременно с потта от тялото излизат и онези вещества, които могат да станат причина за различни здравословни проблеми. В края на деня хората са се измивали в банята и са компенсирали изгубените течности. По този начин организмът се е възстановявал по напълно естествен начин.

Какво можем да копираме от този опит

На първо място, разбира се, водните и парните процедури, но те задължително трябва да са съчетани с физическа активност - всеки ден трябва да се отделят по 30-60 минути за спорт. Особено полезни са упражненията с гири и други тежки предмети.

Сауната e добре да се посещава 2-3 пъти седмично през т.нар. период на "прочистване", който трябва да продължава 15-20 дни. Особено внимателни към топлите процедури следва да бъдат хората, които имат сърдечно-съдови проблеми.

Ако нямате възможност да посещавате сауна, взимайте си вана у дома всеки ден, но не забравяйте, че водата трябва да бъде абсолютно чиста. Водните процедури е желателно да се провеждат непосредствено след физическото натоварване, по време на което организмът трябва да консумира колкото се може повече течности едновременно с потта - това ще бъде от голяма полза!