Боровинките предпазват от рак

 

Боровинките са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето. Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни кисилини, каротеноиди и фитостироли. В плодовете на боровинката се съдържа голямо количество от веществото птеростилбин, което е естествен антиоксидант. Група американски учени смятат, че това съединение може да се окаже ефиктивно за превенцията на рака на червата. Наличието на подобни антиоксиданти, които пониж ават риска от колоректален рак, е установено в гроздето и в червеното вино. Експериментите и лабораторните мишки са доказали, че антиоксидантите в боровинките понижават холестерола и контролират нивото на глюкозата в организма. Веществото птеростилбин в боровинките редуцира възпалителните процеси и честотата на клетъчното деление в червата, които се смятат за рискови фактори за рак. Според учените, направили изследването, богатите на антиоксиданти, флановоиди и есенциални мастни киселини боровинки променят начина, по който тялото складира и преработва глюкозата. Това откритие ще изиграе ключова роля за овладяването на сърдечни и сърдечносъдови заболявания, диабет дори и рак.