Чаша какао стимулира мозъка и премахва умората

 

Смята се, че напитката води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв в мозъка. Снимка: sxc.hu

Какото е смятано за перфектната напитка преди лягане. Но всъщност чаша какао може да ви ободри, открили учените.
Изследването им показало, че какаовите флаваноли, които се срещат в изобилие в черния шоколад, облекчават умората и стимулират мозъка. Смята се, че напитката води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв в мозъка.
Психолози помолили 30 души да извършат на ум аритметични сметки преди и след като са яли богат на флаваноли черен шоколад или са пили какао. Те открили, че сладката напитка подобрила представянето на участниците в един от тестовете, който изисквал последователно да бъде изваждано числото три от начално число между 800 и 999.
Освен това учените установили, че флаванолите неутрализирали умората, натрупана в резултат интензивните аритметични пресмятания. Изследването, осъществено от учени от университета Нортумбрия, установило, че най-ефективна е дозата от 50 милиграма флаваноли. Те се равняват на пет парчета шоколад на ден и в момента учените се опитват да установят дали по-малки количества също могат да бъдат от полза.

Флаванолите принадлежат към групата на полифенолите, които се срещат в големи количества и в червеното вино, чая, зехтина, кромида, праза, броколито и боровинките.