Омега-3 мастни киселини борят тумори

 

Омега-3 мастна киселина, която се среща в мазните риби, е помогнала за намаляване на размера на тумори при мишки и е подсилила действието на химиотерапевтично лекарство, намалявайки страничните му ефекти, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на египетски специалисти.

Откритието е поредното в подкрепа на ползата от консумацията на мастни киселини, които се срещат в мазни риби като сьомгата, скумрията, херингата и сардината.

В рамките на проучването специалистите от университета Мансура изследвали влиянието на омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина) върху солидни тумори при мишки и взаимодействието й с химиотерапевтичното лекарство цисплатин.

Изследователите са установили, че DHA действа, като на молекулярно ниво намалява натрупването на бели кръвни клетки и оксидативния стрес, допринасящи за растежа на туморите.

Докозахексаеновата киселина също така понижава токсичността и неблагоприятния ефект на химиотерапевтичното лекарство върху бъбреците.

Мастните киселини, които освен това се съдържат в орехите и листните зеленчуци, имат противовъзпалителен ефект и понижават риска от сърдечносъдови заболявания, припомнят специалистите. БТА