По-малко сол по здрави

Какво печелим от 3 г сол по-малко

Между 75 и 80% от консумираните количества сол се съдържат в бързите закуски като чипса, гризините и др.

Новини

Три грама по-малко сол на ден може да предотврати 66 хил. инсулта, 99 хил. инфаркта и 92 хил. смъртни случаи, сочи доклад на американски изследователи.
Намаляването консумацията на сол дори само с толкова на човек би спестила цели 24 млрд. долара от годишните разходите на американските власти за здравеопазване, изчислява екипът учени под ръководството на д-р Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско.
Ползата за обикновените американци пък е равносилна на съкращаването на тютюнопушенето наполовина, на значителен спад при случаите на затлъстяване или на повсеместно пиене на хапчета за висок холестерол.
Учените са убедени, че подобни резултати са напълно постижими.
Американците редовно злоупотребяват със солта, която в големи количества води до високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.
Между 75 и 80% от консумираните количества се съдържат в бързите закуски. Мъжете обикновено консумират по 10,4 г на ден, а жените - по 7,3 г, като се наблюдава тенденция към покачване.
Намаляването на употребата дори с 1 г ще предотврати между 11 до 23 хил. инсулта, 18 до 35 хил. сърдечни удара и 15 до 32 хил. смъртни случая от каквото и да е заболяване, показва изследването, публикувано в "Ню Ингланд Джърнъл ъф Медсин".
Според учените ползата при жените ще е най-голяма.
Ограничаването на солта намалява също така риска от рак на стомаха, бъбречни заболявания, остеопороза и сърдечна недостатъчност.
Наскоро общината в Ню Йорк представи инициатива, която има за цел да намали консумацията на сол. Идеята е да се предложи на ресторантите и производителите на храни да намалят количеството й в ястията и хранителните продукти.
"Офертата" е количеството сол да се намали с 25% за пет години, което би трябвало да ограничи с 20 на сто консумацията й и предотврати хиляди случаи на преждевременна смърт.
Подчертавайки негативния ефект на солта върху организма, здравните власти на града обясниха в комюнике, че американците ядат всекидневно два пъти повече сол от препоръчителното.
Над 80% нея се добавя в хранителните продукти преди те да са пуснати в продажба или сервирани в ресторантите.