Лекарите бягат от България-тука са бити и ниско платени

Искат да се инкриминира нападението на лекари

Нападението срещу лекар докато е на работа да се инкриминира. Наказанието да не е както досега - за дребно хулиганство, а за нападение срещу служебно лице. За това настоява Българският лекарски съюз, поясни главният секретар д-р Димитър Ленков пред БНР. Той предупреди, че ако не се вземат мерки в защита на лекарите, те ще продължат да бягат зад граница и скоро може да влязат в Червената книга на изчезващите видове.

В повечето случаи на саморазправа с лекари това е една неоправдана агресия от страна на нашите пациенти, която е с нищо необяснима, защото принципно всеки един лекар се старае да помогне на своя пациент, поясни той. По думите му лекарите са между чука и наковалнята и когато примерно се получи такава агресия от страна на пациентите, лекарите са демотивирани и това ги кара един по едни да напускат България. Скоро лекарите в България ще се окажат в Червената книга, това трябва да е ясно, прогнозира Ленков.

Във връзка със случая, при който пациент трябваше да обиколи 3 болници, за да получи накрая помощ, главният секретар на БЛС обяви, че това е следствие от делегираните бюджети, които Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) насилствено е наложила на заведенията от болничната помощ. "Ние неколкократно алармирахме, че това ще е резултат от тези делегирани бюджети. Една болница, колкото по-малко работи, толкова по-малко пари изразходва и толкова по-малко трупа дългове. Така че засега болниците са поставени в ситуацията да нямат желание да работят", категоричен бе той.

Ленков потвърди, че лекарите искат инкриминиране на посегателството срещу медицинския персонал. "Така, както е инкриминирано посегателството над служители на българската полиция, на българската армия и други държавни чиновници, така искаме да се инкриминира и посегателството над медицинско лице, изпълняващо служебните си задължения, посочи Ленков.

Източник:

АСН