Тест предсказва инфаркта

Тест предсказва инфаркта до шест години по-рано

Тестът може да помогне на хора с повишен риск от сърдечно заболяване, които не предполагат това и нямат никакви симптоми, да вземат навременни мерки

Обикновен кръвен тест може да предскаже опасността от сърдечен удар до шест години преди той да се случи, твърди американски екип учени.
Те засилили чувствителността на съществуващ тест, използван за дигностициране на инфаркти, обяснява АФП.
Тестът може да помогне на хора с повишен риск от сърдечно заболяване, които не предполагат това и нямат никакви симптоми, да вземат навременни мерки, като например водят по-здравословен начин на живот или вземат хапчета за намаляване на кръвното налягане и холестерола.
Тестът следи за нивото на протеина T (cTnT) (сърдечен тропонин) в кръвта.
Учените установили, че при хората с различими количества на този протеин опасността да починат от инфаркт в рамките на шест години е седем пъти по-голяма, отколкото при тези с отрицателни резултати.
Това е едно от обясненията защо привидно здрави хора умират, макар да не проявяват външни признаци на сърдечно заболяване, обясняват учените. Те изследвали 3500 пациенти, като при 1/4 от кръвните проби установили тревожните сигнали.
Изследователите открили още, че възрастните, мъжете и афро-американците имат най-високи нива на тропонин, както и хората, при които се наблюдава изтъняване или отслабване на сърдечните мускули.
Стандартният тест открива сигнали за сърдечен удар в много малък процент от населението, което го прави неподходящ за прогнози в по-дългосрочен план.